Lån til uddannelse
Find de bedste og billigste lån til uddannelse på Compare Finans
Sidst opdateret: 27. marts 2023
Redaktøren har optrådt i følgende medier
Lån penge til uddannelse
At tage en uddannelse er et af de vigtigste valg og investeringer, du kan foretage i dit liv. Valget af uddannelse er bestemmende for, hvilke job du kan få senere i livet, ligesom det har stor indflydelse på hvilken løn du vil få i løbet af din karriere. Da mange også møder deres kæreste og ægtefælle på studiet eller arbejdet, bliver uddannelse helt enormt vigtigt for, hvordan dit liv ender med at være, og hvem du bruger dit liv sammen med.
I Danmark er det i udgangspunktet gratis at studere lige fra folkeskolen til universitetet. Nogle uddannelser har en vis grad af egenbetaling – fx piloter – men dette hører til undtagelserne. Ganske ekstraordinært har vi også SU (“Statens uddannelsesstøtte”), som i 2023 ligger på 6.589 kr. per måned for en udeboende fuldtidsstuderende.
Der er dog alligevel en del udgifter ved at studere, og SU’en rækker ikke langt, når først husleje og faste omkostninger er betalt. Derfor kan du med fordel undersøge, om du kan låne penge til din uddannelse, så du kan få nogle ekstra penge i hænderne mens du studerer. Det kan faktisk være et fornuftigt valg at øge sin indkomst via lån som studerende, da du senere i livet vil få en højere indkomst, når du er i job.
Du kan vælge at låne penge til uddannelsen enten i din egen bank eller via én af de online banker, du finder øverst på denne side.
Lån til uddannelse i udlandet
De fleste steder i udlandet koster det penge at studere. Særligt hvis du ønsker at læse på et af de populære universiteter i USA (fx Harvard, Stanford eller Yale) eller England (fx Oxford eller Cambridge). På de mest prestigefyldte universiteter kan det sagtens koste op mod 500.000 kr. om året at studere, når man tæller alle omkostninger til undervisningsafgift, bøger, husleje og andre faste udgifter med.
Derfor bliver du højst sandsynligt nødt til at tage et lån, hvis du gerne vil studere i udlandet. Det kan som nævnt sagtens give god mening, da et ophold på et udenlandsk eliteuniversitet kan give dig en meget høj indkomst i fremtiden, hvorfor du vil have god mulighed for at tilbagebetale lånet. Det er faktisk noget, som kommende arbejdsgivere ser meget positivt på i dit CV, hvis du har studeret eller arbejdet i udlandet, da det viser noget initiativ, ligesom at du har erfaring med at samarbejde med folk fra andre kulturer.
Når du låner til uddannelse i udlandet, skal du tage et usikret lån, dvs. du skal reelt tage et forbrugslån (eller privatlån om man vil) til at finansiere omkostningerne. Alle de lån, du finder øverst på denne side, er usikrede lån og derfor ideelle til at bruges som lån til et udlandsophold på et andet universitet.
Forbrugslån til studerende – er det muligt?
Du kan sagtens få et forbrugslån, selvom du er studerende. Mange tror måske fejlagtigt, at de skal være i arbejde for at kunne få et lån. Dette er ikke korrekt, da du sagtens kan få et lån, selvom du er studerende på SU (eller lige er blevet færdig og på dagpenge). Bankerne vurderer nemlig ikke kun på din jobsituation, men primært på din nuværende og forventede fremtidige indkomst, når du laver en kreditvurdering.
Når du er studerende, vil din indkomst typisk være relativt lav, hvorfor bankerne i udgangspunktet ikke vil give dig et specielt stort forbrugslån. Du har dog den fordel, at din indkomst vil blive højere i fremtiden, når du får et job, ligesom du som studerende vil være relativt ung og derfor også have mange år til at tilbagebetale på lånet. Disse faktorer tæller positivt i din ansøgning om at få et lån som studerende.
Hvilke lån kan man tage som studerende?
Du kan i princippet tage rigtigt mange forskellige typer af lån som studerende; kviklån, forbrugslån, realkreditlån, billån, mv. Nogle lån giver dog mere mening for dig som studerende, hvis formålet ikke er fx. at købe en bolig eller en bil, men at bruge lånet til en uddannelse i udlandet eller generelt blot at leve for i din studietid. Herunder har vi lavet en beskrivelse af de mest populære typer af lån, som bliver brugt at studerende til at finansiere deres uddannelse og studietid:
-
- SU-lån: Hvis du har ret til SU, kan du også tage et SU-lån. Dette lån svarer til ca. halvdelen af den månedlige SU, du kan modtage, dvs. ca. 3.200 pr. måned, du modtager SU i. Du kan enten vælge at få dette lån udbetalt hver måned sammen med din almindelige SU eller tage lånet, efterhånden som du får brug for det.
- Forbrugslån til studerende: Hvis du ikke har mulighed for at tage et SU-lån, eller har behov for flere penge end et SU-lån kan give, fx et ophold i udlandet, kan du tage et forbrugslån til studerende. Dette lån svarer reelt til et almindeligt forbrugslån, hvorfor reglerne og kriterierne for at optage lånet er de samme.
- Lån af forældre: Hvis du har mulighed for det, og dine forældre har råd, kan du også tage et lån af dine forældre. De kan enten blot stikke dig nogle penge i hånden, men alternativt kan I også lave et formelt gældsbrev, som angiver, hvor meget du skylder dine forældre, og hvilken rente I har aftalt (den må gerne være på 0%). Dette gældsbrev kan efterfølgende nedskrives skattefrit hvert år med 71.500 kr (niveauet for 2023), som er grænsen for skattefrie gaver.
Der er altså gode muligheder for at tage et lån som studerende. Hvilket du skal vælge afhænger af din situation, dine forældres økonomiske formåen, samt om hvor mange penge du har behov for at låne.
Hvor meget kan jeg låne i uddannelseslån?
Der er forskellige grænser på, hvor meget du kan låne til din uddannelse alt efter, hvilket lån du gerne vil tage. For SU-lån gælder der en fast grænse på ca. 3.200 kr. om måneden, som ikke kan ændres. Til gengæld er der heller ikke nogen kreditvurdering, og du skal derfor reelt ikke “ansøge” om lånet, men blot bede om at få det udbetalt.
Hvis du vil tage et uddannelseslån ved en bank, gælder de normale regler for forbrugslån. Der vil nemlig være tale om et usikret lån, og derfor skal banken være sikker på, at du har mulighed for at tilbagebetale lånet ud fra din fremtidige indkomst og jobmuligheder. Hvis du kun har din SU at leve for og til at tilbagebetale lånet med, vil du givetvis ikke kunne låne specielt mange penge. Har du også et job ved siden af studiet på ca. 10-15 timer uge til en rimelig løn, giver det nogle bedre muligheder for at låne ved banken.
Afhængigt af din økonomiske situation vil du givetvis kunne låne op til 50.000 kr. – 100.000 kr. som et uddannelseslån, hvis du vel og mærke har et job og ikke bor alt for dyrt. Har du behov for flere penge, kan du forsøge at søge legater eller prøve at gå ned i din egen bank og høre, om de vil låne dig ekstraordinært mange penge.
Sammenlign og find det billigste lån til uddannelse
Når du skal finde det billigste lån til din uddannelse, bør du altid indhente flere lånetilbud, så du har mulighed for at sammenligne de forskellige lån. Ved at ansøge om lån hos flere banker, har du bedre mulighed for at få et godt lånetilbud, som kan spare dig mange penge hen over lånets løbetid.
Det er altid gratis at sende en låneansøgning til en bank, og det hele kan gøres online, så du slipper for at skulle indhente en masse papirer og ned til et fysisk møde med bankrådgiveren. Det er også fuldstændigt uforpligtende, hvorfor du ikke har forpligtet dig til noget, når du har sendt din ansøgning. Heller ikke selvom banken giver dig et lånetilbud.